14 Mart 2016 Pazartesi

Notaların Portrede Yerleri

Notalar Müzik Portreleri üzerinde gösterilmektedir.
  • PORTE notaların üzerine çizildiği bir yapıdır.
  • Porte üzerindeki her çizgi ya da boşluk bir notayı temsil eder.

Portre üzerindeki yerlere geçmeden önce notalara karşılık gelen harfleri bir öğrenelim;

 Harfler A, B, C, D, E, F ve G'dir.
Bu harfler sırasıyla La notasından başlayarak notalara karşılık gelir. Şöyle;

 A - La
 B - Si
 C - Do

Bağlama nasıl akort edilir?

         Bağlama telleri en alt 3, orta 2 tel ve en üst 2 tel şeklinde akort ediliyor.

Alt teller Re sesine, orta teller Sol sesine, üst teller La sesine ayarlanır. Aşağıdaki resimde hangi burgunun, hangi tele ait olduğu gözükmektedir.


Kısa sap burgu ayarları.

Müzikal tecrübesi olmayan  yada az olan kişilerin kulaktan akort yapmaları çok zor olacağından, akort aleti (tuner) kullanarak yapmaları daha uygun olacaktır. Yeni akort yapmaya başladıysanız, kendi kulağınıza hoş gelecek şekilde Re sesini ayarlayın. Eğer gerçek Re sesini yakalamak istiyorsanız bilgisayara ve ya telefona yüklenebilecek programlarla akort işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bağlama Nota Yerleri


Bağlamada toplam 7 tel bulunmaktadır. Bu teller 3 adet ince, 2 adet orta , 1 adet kalın bam ve 1 adet ince bam telinden oluşmaktadır.

     Bağlamada teller gruplar şeklinde vurulmaktadır. En alt üç tel bir, orta iki tel bir, en üst iki tel bir vurulmaktadır. 
Sırası ile tellerin takımı ve notaları şöyledir;

En üst iki tel: Kalın bam teli ve ince tel - LA 
Orta iki tel: Orta boyuttaki teller - SOL
En alt üç tel: 1 adet ince bam tel ve 2 adet ince tel - Mİ


En Alt Tel Notaları

Bağlama Kısımları



  Gövde:

    * Tekne denilen bu kısım armudi biçimindedir.

    * Genelde tekne dut ağacından oyularak yapılır.

    * Ayrıca kestane, meşe ve kayın (gürgen) hatta kavak ağaçları da kullanılır.

 * Fakat günümüzde dilimler halinde yapıştırılarak yapılan tekneler (yaprak saz) daha çok kullanılmaktadır.

 

Bağlama Ailesi

           Bağlama ailesi, Türk halk müziğinin mızraplı çalgılarından oluşur. Bağlamacuradivan sazıbozuk, çöğürbulgari,iki tellitanbura ve meydan sazı, bağlama ailesini başlıca çalgılarıdır.




Bağlamanın atası, Orta Asya kökenli bir çalgı olan kopuzdur. Kopuz zamanla biçim değiştirmiş, bağlama dediğimiz çalgı ortaya çıkmıştır. Anadolu'da daha da geliştirilen bağlama tekne ve sap olarak adlandırılan iki ana parçadan oluşur. Tekne, yarım armut biçiminde yapılır ve üstüne çok ince bir tahtadan göğüs geçirilir. Teknenin gittikçe incelen uç bölümü de sapa bağlanır. Tekne ile göğsün birleştiği alt bölüme, küçük bir yükselti eklenir. Alt eşik adı verilen bu yükseltiye bağlanan teller göğüs üzerinde, orta eşik adı verilen ve istendiği zaman yerinden oynatılabilen bir yükseltinin üzerinden geçer. Perdelerin bağlandığı sapın ucundaki burguluk üzerine açılan deliklere takılan burgulara da tellerin öteki ucu bağlanır. Burgularla teller gerilerek ya da gevşetilerek çalgı akort edilir. Sapın burgulukla birleştiği yerde bulunan sabit üst eşik, tellerin burgulara düzenli bir biçimde dağılmasını sağlar, bulunur. 

13 Mart 2016 Pazar

Bağlama Hakkında Kısa Bilgi

Bağlama ya da saz, Türk Halk Müziğinde yaygın olarak kullanılan telli, tezeneli bir çalgı türüdür. Yörelere ve boyutlarına göre kopuz, cura, saz, çöğür, dombra, ikitelli, tanbura, tar gibi değişik isimlerle tanınır.




Kullanılan tekniğe göre mızrap(tezene) veya parmaklar ile çalınır. Parmaklarla çalma tekniğine şelpe ve dövme denir. Genellikle altta iki çelik ile bir sırma bam, ortada iki çelik ve üstte bir çelik ile bir sırma bam teli olmak üzere toplam 7 tellidir. Tezene ile çalınır.



Bağlama Ailesi          (Ayrıntılı Bilgi İçin Tıkla)

Bağlama, kullanım amaçlarına göre farklı tür ve boylarda çalınmaktadır. Günümüzde genellikle aşağıdaki türlerle tanınır.

  • Cura (en küçük boy)
  • Çöğür (kısa kol bağlama)