14 Mart 2016 Pazartesi

Bağlama nasıl akort edilir?

         Bağlama telleri en alt 3, orta 2 tel ve en üst 2 tel şeklinde akort ediliyor.

Alt teller Re sesine, orta teller Sol sesine, üst teller La sesine ayarlanır. Aşağıdaki resimde hangi burgunun, hangi tele ait olduğu gözükmektedir.


Kısa sap burgu ayarları.

Müzikal tecrübesi olmayan  yada az olan kişilerin kulaktan akort yapmaları çok zor olacağından, akort aleti (tuner) kullanarak yapmaları daha uygun olacaktır. Yeni akort yapmaya başladıysanız, kendi kulağınıza hoş gelecek şekilde Re sesini ayarlayın. Eğer gerçek Re sesini yakalamak istiyorsanız bilgisayara ve ya telefona yüklenebilecek programlarla akort işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


       Alttaki üç teli sırası ile birbiri ile aynı ses getirmelisiniz. Yalnız akort işlemi yaparken burguları yavaş yavaş sağa sola oynatarak ses geçişlerini yapınız. Tellerin kopma(patlama) riski olduğu için akort işlemi sırasında çok dikkatli olun. En alt 3 tele birde vurunca aynı sesi almalısınız.
      Alt teller aynı sese getirildikten sonra Sol notası basılı tutulur ve alt ince tellerden birine vurularak orta tellerden altta kalana vurularak ayar çekilir. Bu işlem sırasında bir alt tele bir orta tele vurarak sesin yakınlığını uzaklığını ölçmelisiniz. Sesler aynı olduktan sonra Sol notasını bırakıp orta iki tellere tek tek vurarak bu sefer ortadaki ikinci teli ayarlı telle aynı sese getirmelisiniz.
    Orta tellerde Sol sesine ayarlandıktan sonra orta tellerde La perdesine basılarak aynı işlem üst teller için yapılır. Üst ince tel ile ortadaki tellerden birine vurularak La sesi en üst ince tele ayarlanır. Bu işlemden sonra La perdesi bırakılır ve en üst ince tel ile kalın bam teli birbirine ayarlanarak akort işlemi tamamlanır.

Doğru sesi almak içim La Karar sesi vurulur. 
La Karar Sesi ise;
En üst teller boş kalacak şekilde işaret parmağımızla La ve Mi notalarına aynı anda basılır. En üstten bir kerede aşağı doğru bütün tellere vurulur. Eğer kulağınıza bozuk bir ses gelmiyor ise akort işlemi başarı ile gerçekleşmiştir.

 Bu kısımla ilgili yakında video yayınlanacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder